KDAJ

V soboto, 26. oktobra 2019, od 10.00 do 13.00.

KJE

CID Ptuj

CILJNA SKUPINA

15+

TRAJANJE

3 ure

MENTORJI

Mateja Kuhar, Andreja Kuhar, Janja Kotnik

Cena

20 EUR

Tečaj je odpovedan.

Destilacija sivke

Destilacija je čudovit postopek pridobivanja eteričnih olj in cvetnih oz. rožnih vodic, bolj pravilno hidrolatov. Za destilacijo potrebujemo bakren, steklen ali inox destilator, ogenj oz. toploto, studenčnico ter dišeča zelišča, cvetove vrtnic, smrečje … Kotel destilatorja napolnimo z vodo, nanj poveznemo vrat, v katerega natlačimo aromatične rastline, na vrat nato poveznemo glavo, seveda. Iz glave vodi cev v hladilno posodo, v katero dolivamo mrzlo vodo. Skozi hladilno posodo namreč poteka zavita cev, po njej pa potuje para. Od kod pa je zdaj prišla para? Hja, pod kotlom smo zakurili, studenčnica je zavrela, njena para se dviguje skozi vrat v glavo (kot kadar smo zelo jezni in se nam iz trebuha dvigne val vročine) – skozi rastlinice, kjer pobere aromatične molekule iz rastline, z njimi potuje skozi cevi in se v hladilni posodi oz. kondenzatorju utekočini ter priteče v steklenico.

Rezultat destilacije je destilat, ki je (lahko) sestavljen iz eteričnega olja, ki vsebuje v vodi netopne aromatične spojine (ki plavajo na površini) ter iz hidrolata, ki je sestavljen in vode in v njej raztopljenih, torej v vodi topnih aromatičnih spojin. Hidrolat je torej mešanica vode in eteričnega olja, le da je eteričnega olja manj kot 1 %, kar pomeni, da hidrolati ne dražijo kože in sluznic ter so s tem varni za direkten nanos (tudi pri dojenčkih in ostarelih ljudeh), medtem ko moramo z eteričnimi olji ravnati zelo pazljivo in jih uporabljati skopo.

O mentoricah:
Andreja je navdušenka nad holističnimi pristopi pri vzpostavljanju vrtov in drugih mikro-ekosistemov ter je v konstantnem raziskovanju rastlinskega sveta. V društvu CAAP, so.p. se kot strokovna sodelavka loteva vzpostavljanja digitalne semenske platforme – knjižnice kontaktov ljudi za izmenjavo rastlinskih semen v lokalni skupnosti. Deluje tudi znotraj društva Aktiviraj se, so.p., kjer v okviru projekta Urbana zemljina za hrano trenutno pomaga vzpostavljati nov urbani eko-vrt pod Pekrsko Gorco kot vsebinski vodja projekta. Sicer pa je tudi načrtovalka permakulturnih vrtov.
Mateja ima zelo dober nos (oziroma vonjalni čut) in se navdušuje nad dišečimi zelišči in cvetlicami, ki jih goji na domačem vrtu. Z destilacijo se z Andrejo ukvarjata že 3. leto, hidrolate pa uporabljata vsak dan za lepo kožo, dobro voljo in zdrav duh.
Janja je dipl. inženirka kmetijstva in načrtovalka permakulturnih vrtov, zadnjih 6 let je delala v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru kot organizatorka dogodkov in vodička po vrtu za predšolske in šolske otroke ter odrasle, mentorica delavnic ter urejevalka vrtov in nasadov.

V ceno delavnice je vštet rastlinski material in strokovno vodenje, vsak udeleženec pa prejme hidrolat v 100 ml razpršilki ter ogromno informacij, knjižico o uporabi posameznih hidrolatov in njihovih učinkih na telo in duha + mešanico domačega čaja iz ekološke pridelave.