Resonance Cinema

Resonance Cinema

Resonance Cinema, Cultural Hub for Curious Minds je evropski projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije, ki med 1. junijem 2020 in 30. novembrom 2021 poteka v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju.
Evropski projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije med 1. junijem 2020 in 30. novembrom 2021 poteka v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds je projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. Med 1. junijem 2020 in 30. novembrom 2021 bodo mestni kini v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju občinstvom ponudili atraktivne in raznolike kulturne vsebine, in sicer z razvojem skupnih pristopov, izmenjavo dobrih praks in povezovanjem s partnerji v lokalnem okolju. Projekt bo prispeval k oblikovanju družabnih prostorov za izmenjavo izkušenj o evropskih kulturnih in AV vsebinah (tako kakovostnih filmov kot tudi novih formatov) na privlačen način – med drugim tudi z uporabo digitalnih tehnologij. V ospredju projekta so mlada občinstva in njihovo vključevanje v izobraževalne in ustvarjalne dejavnosti ter povezovanje z referenčnimi skupinami v ostalih sodelujočih državah. Prav tako se bo ranljivejšim občinstvom, ki imajo do tovrstne ponudbe omejen dostop, ponudilo prilagojene vsebine v okviru deljenja kino izkušnje z rednim občinstvom. Dejavnosti vključujejo predvsem ukrepe za razvoj občinstva, nadaljnjo digitalizacijo in izboljšave komunikacijskih pristopov.

Skupna vrednost projekta je 591.920,79 €, od tega 129.256,00 € vrednost ptujskega dela. Evropska komisija sofinancira 80 % vrednosti projekta.

Za Mestni kino Ptuj uspešna pridobitev projekta, ki je bil eden izmed samo 5 izbranih na razpisu Evropske komisije Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities 2019, v praksi pomeni:

  • Nov komplet sodobne mobilne digitalne kinoopreme (projektor, platno, ozvočenje itd.) nam bo omogočil organiziranje filmskih projekcij na različnih lokacijah (doslej smo morali opremo za takšne dogodke najemati pri komercialnih ponudnikih, zato smo si jih lahko privoščili le redko). S tem se nam bodo odprle številne nove možnosti in priložnosti za bogato filmsko in obfilmsko dogajanje na različnih zunanjih in notranjih lokacijah v in okrog Ptuja ter nove možnosti sodelovanja z drugimi organizacijami.
  • Ureditev dodatne kinodvorane oziroma večnamenskega prostora v pritličju Mestnega kina Ptuj – želja, ki je stara že desetletja, se bo tudi s pomočjo Mestne občine Ptuj, ki bo financirala potrebna gradbena dela, končno uresničila. Nov komplet kinoopreme bo v času, ko ne bo v uporabi na drugih lokacijah, stal v novi dvorani. Ta bo urejena v pisanem, neformalnem klubskem vzdušju in bo razen filmskih projekcij gostila tudi razne CID-ove tečaje in delavnice. Dve kinodvorani za Mestni kino Ptuj pomenita tudi in predvsem še širšo in še bogatejšo filmsko ponudbo, saj bodo filmske projekcije lahko potekale v dveh dvoranah sočasno.
  • Številni zanimivi dogodki in delavnice bodo zajemali področja film in glasba, film in mladi, film in ranljivejša občinstva, virtualna resničnost itd.
  • Dragocena dodatna sodelavka na projektu bo 18 mesecev blažila kadrovsko stisko Mestnega kina Ptuj.

PARTNERJI

 

Film in mladi

V sklopu projekta bomo skupaj z mladimi filmskimi navdušenci odkrivali in razvijali pomen filma kot pomembnega medija umetniškega in kritičnega izražanja.

Tomi Petek je v sklopu projekta postal mladi ptujski filmski ambasador, v mlado filmsko družino pa vabimo vse filmske navdušence (in vse, ki boste to še postali), stare od 15 do 29 let. Pišite nam na elektronski naslov ali kar prek Facebook profila Mestnega kina Ptuj.

 

PROJEKT SOFINANCIRA EVROPSKA UNIJA.

Več informacij na spletni strani Mestnega kina Ptuj >
Stran projekta na Facebooku >