Jazz v CID-u: Quartzite 4tet

Quartzite je mednarodni kvartet, ki je nastal med študijem na glasbeni akademiji v Rotterdamu leta 2016. Njihov prvi nastop v živo je bil na tekmovanju polfinala Erasmus Jazz Prijs 2016, kjer se jim je uspelo uvrstiti do finala in doseči nagrado za drugo mesto. To je kvartetu prineslo mnoge nove priložnosti in odprlo vrata do poslušalcev in ljubiteljev sodobnega jazza.

Kvarcit (Quartzite) je ekstremno kompaktna, granularna in metamorfna kamnina. Tako je kvartet definiral tudi glasbo, ki jo izvaja: raziskujejo meje in gradijo mostove med sodobno klasično glasbo, jazzom in improvizacijo, zvočnim spektrom in bolj strukturiranimi kompozicijami, ki puščajo prostor za avanturistična tveganja. Vsekakor gre za unikaten projekt, sestavljen iz kvalitetnih in izkušenih glasbenikov, delujočih predvsem na Nizozemskem, v Italiji in Sloveniji, od koder prihajajo.

Quartzite 4tet so Wietse Voermans (NL) – alt saksofon, novembra 2017 prejel 1. nagrado v Amsterdamu »Keep an Eye Award«, Marko Jugovič (IT/SLO) – vibrafon, prejel »Hartman Award 2017« za avdiovizualno kompozicijo, Alessio Bruno (IT) – bas, prejel 1. nagrado na European Jazz Contest, in Elvis Homan (SLO) – bobni, zmagovalec Leiden Jazz Prijs 2017.