DATUM OBJAVE

29. 7. 2020

Na ogled je razstava Ronje Jakomini

Do 13. avgusta je v CID-u na ogled razstava črtnih risb mlade ptujske umetnice Ronje Jakomini. Vabljeni k ogledu!

Ronja Jakomini je mlada umetnica, ki prihaja iz Ptuja. Je dijakinja 4. letnika na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer fotografija. Svoje fotografije je že razstavljala, to pa je njena prva samostojna razstava risb. Z umetnostjo in domišljijsko igro Ronja živi že od ranega otroštva, ko je risanje postalo njena najljubša dejavnost. V zadnjih dveh letih ustvarjanja se popolnoma posveča črtni risbi.

Ronja se zraven risanja ukvarja še z videom, glasbo, predvsem z igranjem saksofona, ustvarjanjem nakita in pisanjem zgodb.

 

Kaj pravi sama o svojem ustvarjanju:

“Navdih iščem v melodijah, ki jih poslušam, v naravi in predvsem v svoji domišljiji. Večkrat le opazujem okolico in v njej vidim linije, ki sestavljajo neko podobo, katero potem prenesem na papir.

Človek, kot osrednja figura mojih risb, ne ponazarja biološke sestave človeka ali njegove realne zunanjosti, temveč kako vidim človeka jaz, glede na njegovo zunanjost in notranjost, oziroma njegovo stanje duha. Vsak človek ima drugačno telo in karakter zato tudi jaz poskušam vsako osebo uprizoriti unikatno. Najprej zmeraj narišem oči, ki me nato nekako vodijo k ustvarjanju namišljenega človeka, kateremu pripadajo. Verjamem, da so oči v resnici kot okno duše vsakega človeka, kot so okna duše mojih risb.

Večinoma rišem z nalivnimi peresi in črnim črnilom, čeprav v vsakdanjem življenju črna sploh ni moja priljubljena barva.

Najraje raziskujem, kako je v svetu in med ljudmi vse povezano, čeprav se marsikdo tega ne zaveda. Skozi črte skušam prikazati tudi milijone povezav, ki so v vsakem posamezniku, risanje črt pa je zame skoraj meditativna vaja.”

 

Razstava črtnih risb je v razstavnem prostoru CID-a na ogled od ponedeljka do petka od 9. do 15. ure, vse do 13. avgusta.