DATUM OBJAVE

28. 9. 2023

Na ogled je razstava His Satanic Majesty’s Request

Filip Zelenjak in Aleksander Štumberger z novo razstavo krasita kletni galerijski prostor Stare steklarske vse do petka, 20. oktobra.

Mlada ptujska umetnika Filip Zelenjak in Aleksander Štumberger na že tretji razstavi v okviru CID-a, ki nosi naslov His Satanic Majesty’s Request, skozi različne umetniške tehnike raziskujeta vizualnost pekla v sodobni družbi. Ne le v ocenjujoči pogled drugih, kot meni Sartre, ujeti smo v zanke številnih brezizhodnih situacij, ki se lahko, kakor v tradicionalni krščansko-teološki govorici, kažejo kot popolnost in bleščava svetloba. Konstrukti jaza, kiborgi, sterilna lepota …

O razstavi sta zapisala:
Razstava postavlja vprašanje, kako bi bil pekel, katerega podoba vzbuja domišljijo človeštva že tisočletja, videti v sodobnem družbenem kontekstu. Zdi se namreč, da živimo v času, ko človeka pesti čedalje več vsakdanjih skrbi. Hkrati nanj pritiska gmota težav širšega sveta, ki je – zahvaljujoč sodobni tehnologiji – zmeraj na dosegu roke. Vizualno podobo razstave so ustvarili tokovi podzavesti, kot so sanje, nočne more in »avtomatske misli«.

O avtorjih:

Filip Zelenjak je star 22 let in študira arhitekturo na FGPA na Univerzi v Mariboru. Umetniško se izraža že od otroštva, zadnjih nekaj let pa se je z likovnim ustvarjanjem začel resneje ukvarjati. Poleg  risanja, s katerim je odraščal, se od nedavnega ukvarja tudi s tehniko abstraktnega slikanja, fotografiranja ter računalniške grafike in fotomontaže. Skozi svoje delo, ki je rezultat osebnega doživljanja in idej, želi navdihovati ter zapeljati gledalca v fantazijski svet.

Aleksander Štumberger je star 22 let in študira konserviranje in restavriranje likovnih del na ALUO v Ljubljani. Likovno ustvarja že od malih nog, bolj resno pa se temu posveča 6 let. Najbližje so mu tehnike slikanja in risanja, zanimajo pa ga tudi druga polja umetnosti, na primer konceptualna umetnost. V svojem ustvarjanju se najpogosteje posveča širokim družbenim temam, v katere pa poskuša vnesti del osebnega doživljanja.

Razstava bo na ogled vse do petka, 20. oktobra, v kleti Stare steklarske, Mladinsko kulturnega centra, vsak delovnik od 9. do 16. ure in ob različnih dogodkih.

Avtor naslovne fotografije: Peter Vogrin