DATUM OBJAVE

21. 2. 2023

Na ogled je razstava Gregorja Samasturja Moja iskanja

V CID-u je do 7. marca na ogled razstava Gregorja Samasturja z naslovom Moja iskanja.

Tudi letošnja, že 16. likovna razstava Gregorja Samasturja v CID-u ima memorialni značaj, saj je posvečena spominu na sina ob njegovem rojstnem dnevu.

Likovna razstava Moja iskanja je v celoti zaključen cikel dvaindvajsetih likovnih del s konceptom dialoga petih barv: rdeče, oranžne, črne, sive in bele.

“Gregor Samastur se v CID-u Ptuj ponovno predstavlja z memorialno razstavo najnovejših likovnih del. Za njegov slikarski opus je značilno, da rad eksperimentira z različnimi likovnimi izrazi in motivi, od domišljijskih gozdnatih pokrajin, preko abstraktno asociativnih, duhovnih pejsažev pa vse do čistih geometrijskih abstrakcij, katerih globlji pomen je znan samo njemu, kakor v tokratnem primeru. Umetnik, ki ustvarja tudi malo plastiko, se hkrati rad poigrava z različnimi formati nosilcev, od kvadratnih, vodoravnih, tudi di- ali poliptihov, pa vse do ekstremno navpičnih temeljnikov, ki jih je izbral za tokratni ciklus. Tukaj se zgodi, da umetnik svojemu običajnemu, nepestremu, črno-sivo-belemu koloritu, pridruži še kakšne žareče rdeče odtenke, vendar se tokrat izjemoma pojavijo še oranžne ploskve, ki likovni celoti posredujejo prijeten vtis topline, vzbujajoč morda celo asociacije na kakšne eksotične, karibske pokrajine, polne optimizma. Slednje učinkujejo v očitnem nasprotju z njegovim prepoznavnim grisaillom (sivinami), ki sicer sprožajo spomine na temačne dogodke, vendar jih umetnik zmeraj razsvetli s svojim pozitivnim odnosom do življenja, seveda z likovnimi sredstvi. Tokratni »navpični ciklus« nepravilnih, predvsem oglatih geometrijskih likov različnih oblik in dimenzij, z izjemo redkih ovalov, ki nekako lebdijo med njimi, daje vtis, kot bi dinamične likovne kompozicije povezovale Zemljo in Nebo, tostranstvo in onostranstvo, ter vse vmesne sfere in dimenzije, še posebej zaradi neke vrste lomljenih, navpično potekajočih trakov, sestavljenih iz raznolikih pravokotnih likov. Hladne sivine skupaj z žarečimi rdečimi in toplimi oranžnimi ploskvami ustvarjajo nekakšen časovno prostorski kontinuum, kot bi se prepletale preteklost, sedanjost in prihodnost, pa tudi hrepenenja in spomini, sanje in stvarnost, vse v nek vesoljni, neprestano razvijajoči se življenjski pojav, brez konca in kraja.” – Mario Berdič Codella, februar 2023

 

Razstava je na ogled do 7. marca 2023, od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure.

Vabljeni k ogledu!

 

Fotografije z otvoritve razstave >