DATUM OBJAVE

29. 3. 2022

Moj predlog za moje mesto

V CID-u smo mladim na voljo za mentorstvo in pomoč pri pripravi predlogov za participativni proračun Mestne občine Ptuj za leto 2023. Za predloge mladih je na voljo kar 25.000 EUR proračunskih sredstev. Izkoristite priložnost, da zase in svoje vrstnike izboljšate življenje na Ptuju!

Mestna občina Ptuj tudi letos vabi k oddaji predlogov in glasovanju za participativni proračun.

Zakaj je to (lahko) pomembno zate?

Participativni proračun je mehanizem, preko katerega občani neposredno odločamo o porabi dela proračunskih sredstev in sami določimo, katere investicije so v skupnosti najnujnejše in kako želimo prispevati k izboljšanju kakovosti življenja v naši občini. Je eden pomembnih orodij pametnega upravljanja sodobnih mest.

Občani lahko sodelujemo bodisi kot predlagatelji bodisi kot glasovalci ali pa v obeh vlogah.

Posebna pozornost je v participativnem proračunu namenjena mladim (15–29 let) s stalnim prebivališčem v Mestni občini Ptuj – realizaciji vaših pobud in predlogov je namenjenih kar 25.000 evrov.

Rok za oddajo predlogov: predloge lahko na Mestno občino Ptuj po elektronski pošti na predpisanih obrazcih posredujete od 4. 4. 2022 do 9. 5. 2022.  

Kako lahko sodeluješ?

Občanke_i, ki želite biti predlagatelji_ce, svoj projektni predlog oddate na predvidenem obrazcu, če pa želite za določen predlog zgolj glasovati, boste svoj glas oddale_i na predčasnem glasovanju ali na uradnem glasovanju.

Na glasovanje bodo uvrščeni tisti predlogi, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • Prispevajo k uresničevanju javnega interesa na območju MO Ptuj.
  • Bodo izvedeni na zemljiščih v lasti MO Ptuj.
  • So skladni z zakonodajo in veljavnimi občinskimi akti.
  • So takšni, da je izvedba v pristojnosti Mestne občine Ptuj.
  • So namenjeni splošni javni uporabi.
  • V zadnjih 5 letih niso bili sofinancirani s strani Mestne občine Ptuj.
  • So finančno ovrednoteni v enem izmed 4 območij med 2.000 in 35.000 EUR z vključenim DDV ter med 2.000 in 25.000 EUR z vključenim DDV v skupini Mladi.
  • So izvedljivi v proračunskem obdobju 2023.
  • So umeščeni v enega od štirih območij občine, opredeljenih za participativni proračun ali v skupino Mladi.

 

Saj bi, ampak …

Morda imaš idejo ali zametek ideje, a nisi prepričan_a, kako bi jo predstavil_a na predvidenem obrazcu? Se ti ustavi pri oceni stroškov? Morda idejo zlahka skiciraš, težko pa jo pretvoriš v opis? Imaš veliko in zapleteno idejo in ti težavo predstavlja predstavitev predloga v samo 500 besedah?

Pri vsem tem – in pri drugih ugankah – ti lahko pomagamo! V CID-u smo mladim z veseljem na voljo za mentorstvo in pomoč pri pripravi in oddaji predlogov.

Piši nam na cid@cid.si ali pa se obrni na nas s sporočilom na Facebooku ali Instagramu.

 

Več informacij o participativnem proračunu: >