DATUM OBJAVE

29. 5. 2019

Izšel je zbornik 25 let mladi

Ob 25-letnici ustanovitve CID-a smo izdali zbornik z naslovom 25 let mladi, ki je sestavljen iz prispevkov nekdanjih in sedanjih zaposlenih v CID-u, ki se spominjajo prelomnic, največjih izzivov in najsvetlejših trenutkov, ter iz prispevkov dveh vodilnih slovenskih strokovnjakov s področja psihologije mladih. 

Javni zavod Mestne občine Ptuj Center interesnih dejavnosti je bil ustanovljen 24. februarja 1994 in tako je postal eden izmed prvih mladinskih centrov v samostojni Sloveniji.

Ob 25-letnici ustanovitve smo izdali zbornik z naslovom 25 let mladi, ki smo ga predstavili na okrogli mizi v četrtek, 23. maja. Fotografije z dogodka najdete na naši Facebook strani.
Na okrogli mizi je sodelovala tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.

Zbornik 25 let mladi je sestavljen iz prispevkov nekdanjih in sedanjih zaposlenih v CID-u, ki se spominjajo prelomnic, največjih izzivov in najsvetlejših trenutkov, ter iz prispevkov dveh vodilnih slovenskih strokovnjakov s področja psihologije mladih.

Dr. Mirjana Ule, doktorica psiholoških znanosti, v prispevku Spreminjajoče se potrebe in želje mladih osvetljuje velike preobrate, do katerih je v zadnjih treh desetletjih prišlo v razmerju med mladino in družbo, in pojasnjuje odmik mladih s pozicije motorjev velikih družbenih gibanj. Psiholog, sociolog, družinski in partnerski terapevt dr. Albert Mrgole pa v prispevku 3K: Kam, kako in kaj – z novimi generacijami odraščajočih mladih kritično preizprašuje vlogo mladinskih centrov v spreminjajočem se svetu, v katerem se bo treba aktivneje usmeriti h gradnji občutka pripadnosti.

O svojih spominih na začetke CID-a je pisala nekdanja sodelavka in ena izmed pobudnic za ustanovitev CID-a Nevenka Alja Gladek, o zahtevnih prvih letih delovanja se je razpisal sodelavec z najdaljšim (25-letnim!) stažem Jurij Šarman, o CID-ovih preteklih in sedanjih izzivih pa direktor Aleksander Kraner. Urednica zbornika je bila Mateja Lapuh.

Kratke izjave o svojih izkušnjah v CID-u so prispevali tudi nekdanji in sedanji sodelavci, partnerji, mentorji in uporabniki, za kar se jim zelo lepo zahvaljujemo!

Elektronsko različico zbornika si lahko ogledate tukaj: >

Vse fotografije