DATUM OBJAVE

30. 11. 2021

EYE-Net 2.0 navdušil mlado slovensko občinstvo

840 ptujskih in mariborskih dijakov je sodelovalo na prvi festivalski postojanki mednarodne mladinske gledališke karavane EYE-Net 2.0

Mariborske in ptujske srednje šole je med 15. in 19. novembrom 2021 obiskala mednarodna mladinska gledališka karavana European Youth Engagement Network 2.0 (EYE-Net 2.0).

Izhodišče projekta EYE-Net 2.0 je nizka politična participacija mladih v Evropi in s tem problemom so povezani njegovi cilji: izboljšanje kakovosti mladinske kulture, politične zavesti, kritičnega mišljenja in mednarodne solidarnosti mladih, pot do uresničitve ciljev pa so projektni partnerji našli v mladinskem angažiranem gledališču kot dokazano učinkovitem orodju za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih, pa tudi odraslih.

V okviru projektnih aktivnosti je v vsaki izmed sodelujočih držav (Srbija, Češka, Italija, Slovenija, Grčija, Francija, Nemčija in Litva) nastala po ena gledališka predstava, skupaj 8 predstav mladih gledaliških skupin, ki naslavljajo družbeno aktualne teme: ekologijo, solidarnost, evroskepticizem, antifašizem, ekonomijo in lažne novice.

Mladinske aktivistične gledališke skupine iz Srbije, Italije, Grčije, Francije, Litve in Slovenije so v preteklem tednu na 16 predstavah nastopile za 840 dijakov osmih srednjih šol; gostile so jih Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Srednja elektro-računalniška šola Maribor, Lesarska šola Maribor, Srednja šola za oblikovanje in medije Maribor, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Ptuj, Gimnazija Ptuj, Elektro in računalniška šola Ptuj ter Strojna šola Ptuj.

Predstavam so sledile moderirane debate med gledališkimi skupinami in dijaki o temah, ki so jih predstave naslovile. Željko Milovanović, vodja mladinskih programov na MKC Maribor in koordinator EYE-Net 2.0 v Sloveniji je ob tem poudaril: »Diskusije po predstavah, o predstavah samih, predvsem pa o perečih temah, ki jih te naslavljajo, so bistven del procesa. Gledališka forma se vedno znova izkaže za odlično stimulacijo bogatim razpravam in izmenjavam mnenj mladih in tudi tokrat se je. V šolskih programih manjka prostora za vsebine, ki spodbujajo demokratični dialog in razmisleke, zato so bili odzivi sodelujočih dijakov in učiteljev še toliko bolj pozitivni.«

Maribor in Ptuj sta bila prvi postojanki mednarodne gledališke karavane EYE-Net 2.0, ki bo v letu 2022 pot nadaljevala še po 7 evropskih mestih: Atene, Novi Sad, Kaunas, Berlin, Praga, Toulouse in Sansepolcro. Omenjene predstave so tudi del uradnih programov dveh Evropskih prestolnic kulture – Novi Sad 2022 in Kaunas 2022.

EYE-Net 2.0 poteka pod pokroviteljstvom programa Evropa za državljane in združuje 16 partnerskih organizacij iz 9 držav. Vodilni partner projekta je Fundacija Novi Sad – Evropska prestolnica kulture, slovenski partnerji pa so Center interesnih dejavnosti Ptuj, Mladinski kulturni center Maribor in Kulturno umetniško društvo Moment.