BREZPLAČNO!

KDAJ IN KJE

29. 5. 2024 / 18:00 / Stara steklarska

Dogodek je potekel

Sogovori: Evtanazija – rešitev ali problem?

Evtanazija je v pričakovanju referenduma postala še ena tema, na kateri politična plemena lomijo kopja. Neznosno trpljenje neozdravljivo bolnih in strah pred zlorabami ter razkrojem temeljnih vrednot tako eni kot drugi zlorabljajo za medsebojno obračunavanje. Razvnete strasti preprečujejo, da bi se s problemom soočili razumno in premislili vprašanja, ki jih odpira. Je svetejše življenje ali dostojanstvo posameznika? Kdaj postane trpljenje nevzdržno? Kako pomagati trpečim? Ali je družba zrela za to, da bi jim pomagali tudi pri smrti? Kdo lahko odloča o življenju ali smrti?
 
Na prvih Sogovorih se želimo o vsem tem in še marsičem odkrito razgovoriti. Ne zato da bi drug drugega prepričali v svoj prav, temveč da bi zapleteno temo bolje spoznali in utrli pot rešitvi, ki bo tako človečna kot odgovorna.
 
*  *  * 
 
Na Sogovorih so dobrodošli vsi radovedni in misleči, ne glede na predznanje, izobrazbo ali svetovni nazor, ki se iskreno želijo pogovarjati o pomembnih človekovih in družbenih vprašanjih. Potekajo v duhu filozofske odprtodušnosti in (samo)kritičnosti. Da bi se lahko kljub morebitnim nestrinjanjem vsaj sporazumevali, se držimo dialoškega bontona:
 
• Govori z drugim tako, kot želiš, da bi drugi govoril s teboj.
• Bodi jedrnat, da boš imel priložnost slišati tudi druge.
• Vsako vprašanje je vredno desetih trditev.
• Razmišljaj s svojo glavo, a še raje skupaj z drugimi.
• Izogibaj se pretiranemu sklicevanju na vire ali teorije, ki bi izključevali druge.
• Ostani radoveden, da boš izvedel kaj, kar se ne sklada s tvojimi prepričanji.*
 
Pogovore vodita filozof in kantavtor Primož Vidovič, ki bo tokratnega tudi moderiral, in filozof, pisatelj ter filmar Aljoša Toplak v soorganizaciji s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj (Javni zavod Ptuj).
 

* Moška slovnična oblika je uporabljena nevtralno in velja za udeleženke_ce vseh spolov. 🙂