KDAJ

V soboto, 18. aprila 2020, od 10.30 do 13.30.

KJE

CID Ptuj

TRAJANJE

3 ure

MENTOR

Andrej Lamut

Cena

20 EUR

Cianotipija

Cianotipija je alternativna fotografska tehnika, ki je ime dobila po značilnem modrem tonu fotografij. Fotografijo izdelamo ročno, postopek pa je preprost in enostaven za delo. Najprej bomo spoznali varno uporabo kemikalij in se naučili postopka izdelave, nato pa bo vsak ustvaril svojo cianotipijo. Udeleženci bodo na podlago nanesli svetlobno občutljivo emulzijo, nato pa nanjo polagali predmete, s katerimi bodo ustvarili izbrano kompozicijo in tako izdelali fotogram.

Skozi preizkušanje v tehniki cianotipije bodo udeleženci delavnice spoznavali fotografijo kot medij pisanja s svetlobo. Pri ustvarjanju ne bomo potrebovali fotoaparata ali predznanja, rezultati pa bodo vidni takoj.

Osnovna podlaga, ki jo bomo uporabili, je papir, udeleženci pa lahko po želji prinesejo tudi svetle, nepotiskane majice ali platnene vreče in svoj motiv ustvarijo na njih. S seboj naj prinesejo predmete, s katerimi bodo ustvarjali fotograme (na primer listje, cvetje, čipka, polprosojni predmeti, rentgenske slike), udeleženci, ki že imajo nekaj predznanja, pa lahko prinesejo tudi na folijo natisnjen negativ fotografije v želeni velikosti, iz katerega bodo ustvarili cianotipijo.

 

Andrej Lamut je fotograf mlajše generacije, ki pri svojem delu raziskuje različne analogne in digitalne fotografske tehnike. Fotografije so zanj več kot le nosilci podobe. Razume jih kot fizične objekte, ki morajo biti videni, občuteni in izkušeni. Proces ustvarjanja dela ter njegova prezentacija sta zanj enako pomembna kot sama podoba. Leta 2016 je s pohvalo magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, za svoje delo pa je prejel številne nagrade, med drugim tudi študentsko Prešernovo nagrado ALUO ter priznanje za najbolje oblikovano knjigo v sekciji monografske in bibliografske izdaje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu. Kot mladi umetnik je leta 2018 predstavljal Slovenijo v prvem ciklu mednarodne fotografske platforme PARALLEL – European Photo Based Platform, v sklopu katere je svoja dela med drugim predstavil na festivalu FORMAT v Veliki Britaniji in Organ Vida na Hrvaškem.