Center interesnih dejavnosti Ptuj

Jan
9
tor
Začetni koraki nemščine 2017/18 @ (CID Ptuj)
Jan 9 @ 18:00 – Mar 13 @ 19:30

zacetni-koraki-nemscine

 

 

 

 

 

 

 

Pričnemo v torek, 9. januarja 2018.
Prijave sprejemamo na cid@cid.si, na številki 041 604 778 ali 02 780 55 40 in osebno na Osojnikovi 9.
 

Dandanes izredno uporabna nemščina slovi kot zelo zapletena, a se boste s pomočjo odlične mentorice v nemškem jeziku hitro počutili kot doma. Za tiste, ki se z nemščino srečujete prvič, pa tudi za tiste, ki ste pozabili vse srednješolske lekcije.

Mentorica: Maja Mihalič

Cena 30-urnega tečaja je 60 EUR.

Termini ob torkih in četrtkih, pričnemo v torek, 9. januarja 2018.

Profile-neformalno 2017-2018

 

Aktualno ponudbo tečajev in delavnic v šolskem letu 2017/18, si poglejte na tej povezavi >

 

 

 

Jan
10
sre
Začetna delavnica tolkal 2017/18 @ (CID Ptuj)
Jan 10 @ 19:00 – Feb 7 @ 20:30

andrej hrvatin-bobnarsko popotovanje

Pričnemo v sredo, 10. januarja 2018.
Prijave sprejemamo na cid@cid.si, na številki 041 604 778 ali 02 780 55 40 in osebno na Osojnikovi 9.
 

Na delavnici se bomo spoznali z raznolikimi tolkali sveta (džembe, kahon, bongosi, darabuka, obročni bobni …), na katerih bomo predstavili različne načine in tehnike igranja ter posebne učinke skupinskega bobnanja. Za inštrumente bo poskrbljeno, zaželeno pa je, da s seboj prineseš svoje tolkalo. Primerno za udeležence od 15. leta naprej.

Mentor: Andrej Hrvatin

Cena 10-urne delavnice je 40 EUR.

Termini ob sredah, pričnemo 10. januarja 2018.

Profile-neformalno 2017-2018

 

Aktualno ponudbo tečajev in delavnic v šolskem letu 2017/18, si poglejte na tej povezavi >

 

 

 

Jan
24
sre
Pogovor o(b) filmu: Družina @ (Mestni kino Ptuj)
Jan 24 @ 19:00 – 21:30

Pogovor o(b) filmu Družina

Projekciji filma Družina (Rok Biček, Slovenija, 2017, 106 min) v Mestnem kinu Ptuj bo sledil pogovor z režiserjem Rokom Bičkom, ki nas je navdušil že z Razrednim sovražnikom.

Matej je rojen v družino oseb s posebnimi potrebami v periferni vasici periferne dežele, a je sam tako drugačen – tako od drugačnosti kot normalnosti –, da se zdi, kot da je ušel determinaciji svoje okolice. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalni izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega. Družina, resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. Družina je film brez scenarija, a z vse polno soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi.

Rok Biček je deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu. Gre za mladega filmskega režiserja, ki po zaslugi odličnega celovečernega prvenca Razredni sovražnik – posnel ga je pri komaj 27 letih – že velja za enega največjih upov slovenskega filma.

Za Angažirani abonma in za izven.

Več na spletni strani Mestnega kina Ptuj >

 

Jan
26
pet
Rotterdamski filmski festival v Mestnem kinu Ptuj: Messi in Maud @ (Mestni kino Ptuj)
Jan 26 @ 21:00 – 23:30

iffr-2017-300x275

 

 

 

Vabimo vas, da se kar v Mestnem kinu Ptuj udeležite Mednarodnega filmskega festivala Rotterdam (IFFR).

V petek, 26. januarja, ob 21.00, na sporedu slikovit film ceste, ki se na spreten način loteva vprašanja krize srednjih let, Messi in Maud (La Holandesa, Marleen Jonkman, Nizozemska, 2017, 92 min). 

Maud in Frank sta na dopustu v Čilu. Tako kot Maud, je tudi njun odnos zelo krhek. Po letih poskušanja je čas, da se soočita z dejstvom, da nikoli ne bosta imela otrok, vendar si Maud tega noče priznati. Po hudem prepiru Maud pobegne in se loti popotovanja po Čilu v poskusu, da spravi svoje življenje na prave tirnice.

Projekciji bo sledil živ prenos pogovora z režiserko Marleen Jonkman. Vprašanja bodo gledalci lahko zastavljali prek Twitterja. Film bo predvajan s slovenskimi podnapisi, pogovor pa bo potekal v angleščini.

Vljudno vabljeni!

messi-in-maud-1

Več na spletni strani Mestnega kina Ptuj >

 

Jan
27
sob
Rotterdamski filmski festival v Mestnem kinu Ptuj: Pobarvaj me modro @ (Mestni kino Ptuj)
Jan 27 @ 20:00 – 23:30

iffr-2017-300x275

 

 

 

Vabimo vas, da se kar v Mestnem kinu Ptuj udeležite Mednarodnega filmskega festivala Rotterdam (IFFR).

V soboto, 27. januarja, ob 20.00, na sporedu drzna in izvirna švicarska drama Pobarvaj me modro (Blue My Mind, Lisa Brühlmann, Švica, 2017, 97 min).

Petnajstletna Mia se sooči s preobrazbo, ki njeno življenje postavi pod velik vprašaj. Njeno telo se radikalno spreminja in po obupanih poskusih, da bi dogajanje ustavila, mora kmalu priznati, da je narava veliko močnejša od nje. Drzen, izviren in neizprosen film je režijski prvenec švicarske igralke Lise Brühlmann.

Projekciji bo sledil živ prenos pogovora z režiserko Liso Brühlmann. Vprašanja bodo gledalci lahko zastavljali prek Twitterja. Film bo predvajan s slovenskimi podnapisi, pogovor pa bo potekal v angleščini.

Vljudno vabljeni!

pobarvaj-me-modro-3

Več na spletni strani Mestnega kina Ptuj >

 

Jazz v CID-u: Zoc @ (CID Ptuj)
Jan 27 @ 21:00 – 23:00

 

Zoc-01

jazz-v-cidu

 

Zoc je temelj vsake prave kave, tisto, kar ostane, ko smetana izgine, in tisto, iz česar beremo prihodnost. Zasedbo Zoc sestavljajo Blaž Celarec (bobni, tolkala, klarinet), Adi Jakša (kitara), Chris Eckman (kitara) in Žiga Golob (bas).

 

Skupina goji posebno vrsto nezaupanja do stilskih oznak, prav tako, kakor goji posebno vrsto naklonjenosti do posebne vrste improvizacije. Take, ki ne išče v vseh smereh hkrati in ni konfrontativna, pač pa destilira neštete vplive, ki jih prinašajo bogata glasbena ozadja članov, skozi umerjeno igro, izkoriščanje neštetih mikroprostorov med enakim tonom, počasnim razraščanjem in sproščeno ne-virtuoznostjo. Glasba, ki jo lahko slišimo kot jazz in post-jazz, rock in post-rock, blues in bluegrass, big beat in afrobeat, psihedeliko, elektroniko, minimalizem … zlitje in razbitje vsega naštetega, ali nekaj, čemur rečejo člani skupine preprosto: muska.

To je glasba z občutkom in čustvi, daje občutek odprtosti, naravnosti in razburljivosti. Ta skupina resnično živi v nekakšnem vmesnem svetu med različnimi žanri in pričakovanji.

Vstopnine ni, vabljeni!

 

Feb
7
sre
Otvoritev razstave likovnih del Gregorja Samasturja: Percepcija v sliki @ (CID Ptuj)
Feb 7 @ 18:00 – 20:00

Gregor Samassamastur malatur se s svojo samostojno likovno zgodbo že enajstič predstavlja v CID-u. Skozi ves čas nastajanja in ustvarjanja tega najnovejšega slikarskega cikla je poskušal izraziti svoje čutno dojemanje sveta, torej tisto, kar čuti, podoživlja, a hkrati sprejema in daje.

Gregor pravi: »To pomeni, da se rezultati moje percepcije izražajo skozi barvo, obliko ter vsebino in se na ta način na slikarskem platnu vizualizirajo in tvorijo mojo lastno, osebno zgodbo. Likovna zgodba je pomagalo, ki slehernega gledalca odpelje v neko novo dimenzijo, v nek nov svet – še posebej ob vzpostavitvi pristnega odnosa med likovnim delom in gledalcem. Tudi tokratna razstava je posvečena poklonu in spominu na mojega Sina, kjer se bom predstavil s povsem novonastalimi likovnimi deli, ki so nastajala v zadnjih treh mesecih intenzivnega dela.«

Avtorja in njegova dela bo predstavil likovni kritik Mario Berdič, program bo povezovala Zlatka Planic, za pogostitev obiskovalcev pa bo poskrbela Štajerska hiša kulinarike.

Vstopnine ni, vabljeni!

 

 

 

Feb
9
pet
Pustni disko žur 2018 @ (CID Ptuj)
Feb 9 @ 22:00 – Feb 10 @ 04:00

Pustni disko 2018

Edini pravi pustni žur brez vstopnine!

Ples v maskah ob ritmih funka, R&B-ja, soula in hip-hopa z zasedbo Rhythm & Grease Fellowship. Šestčlansko zasedbo sestavljajo Filip Vadnu (kitara), Žiga Smrdel (bobni), Peter Smrdel (bas), Blaž Švagan (saksofon), Žan Hauptman (vokal, klaviature), Urška Starovasnik (vokal) in Maša But (vokal).

Za mojstrsko glasbeno disko vzdušje bo poskrbljeno tudi pred in po koncertu.

Disko krogla bo, zaželene pa so tudi maske v slogu 70., 80. in 90. let. Čas je, da ponovno zagroovamo skupaj!

Preigravanje znanih skladb, pustno vzdušje, slastni krofi, odlična družba, pisane maske in še več na edinem pravem disko žuru brez vstopnine!

Feb
17
sob
Uvodno usposabljanje za prostovoljno delo 2017/18 @ (CID Ptuj)
Feb 17 @ 09:00 – Feb 18 @ 16:00

prostovoljstvo

Delavnica v soboto, 17., in v nedeljo, 18. februarja 2018.
Prijave sprejemamo na cid@cid.si, na številki 041 604 778 ali 02 780 55 40 in osebno na Osojnikovi 9. Prijavnico najdete na tej povezavi > 
 

Usposabljanje, ki ga organiziramo v sodelovanju s Slovensko filantropijo, bo potekalo 17. in 18. februarja 2018 v prostorih CID Ptuj. Namenjeno je vsem, ki se pripravljajo na prostovoljsko delo, in tudi tistim, ki ga že opravljajo, pa si želijo pridobiti nova znanja in prijeme.

Izvajalca usposabljanja: Tjaša Arko in Urška Živkovič (Slovenska filantropija)

Cena dvodnevnega usposabljanja je 25 EUR, za dijake, študente, upokojence in brezposelne pa 19 EUR.


Komu je namenjeno uvodno usposabljanje?

Uvodno usposabljanje za prostovoljke in prostovoljce je namenjeno vsem, ki se pripravljajo na prostovoljsko delo, kot tudi tistim, ki že delujejo kot prostovoljci, vendar se pred začetkom opravljanja prostovoljskega dela niso udeležili uvodnega usposabljanja. Udeleženci so lahko srednješolci, študenti, brezposelni, zaposleni, upokojenci in tudi vsi ostali, ki jih prostovoljno delo zanima.

Kaj ponuja uvodno usposabljanje?
Uvodno usposabljanje se dotika splošnih tem, ki so pomembne za izvajanje prostovoljskega dela. To pomeni, da prostovoljka/prostovoljec ne pridobi specifičnih znanj na različnih področjih dela. Usposabljanje namreč daje širši pogled na področje prostovoljskega dela in prostovoljko/prostovoljca opozori na nevarnosti v prostovoljskem delu in usmerja njeno/njegovo ravnanje.

Teme usposabljanja:
kaj je prostovoljstvo in kakšna je njegova vloga v družbi,
delo z raznolikimi posamezniki in odnos do stigmatiziranosti v družbi,
veliko dajem in še več dobivam, motivacija za prostovoljsko delo,
odnos med prostovoljcem in uporabnikom,
komunikacija,
pravice in odgovornost prostovoljcev,
etična načela pri prostovoljskem delu.

Kako poteka usposabljanje?
Usposabljanje poteka v obliki izkustvenih delavnic, omejeno največ na 20 ljudi.


Profile-neformalno 2017-2018

 

Aktualno ponudbo tečajev in delavnic v šolskem letu 2017/18, si poglejte na tej povezavi >

 

 

 

Feb
23
pet
2. Udarno in ekspresivno v sezoni 2017/2018 @ (CID Ptuj)
Feb 23 @ 21:00 – 23:30

Udarno in ekspresivno-slam

Mesec največjega od domačih pesnikov bodo dodatno začinili slam pesniki in slam pesnice z drugo tekmo v letošnjem Ptujskem pokalu v slam poeziji! Po izjemno razburljivem turnirju decembra, ki je prvo zmago prinesel Klavdiji Volf, se obetajo novi izzivi in dogajanje.

Sezono nadaljujemo s prenovljenim načinom tekmovanja in novonastalim »Ptujskim pokalom v slam poeziji«, ki bo skupaj seštel vsa tekmovanja v sezoni. Končni zmagovalec se bo avtomatsko uvrstil na državno prvenstvo 2018 v Celju. Že na prvi dogodek je prišlo ogromno novih obrazov vseh starosti in spolov ter z vseh koncev, od popolnih začetnikov do izkušenih velemojstrov. Kmalu se jim lahko pridružijo novi obrazi, ki bodo pridno nabirali točke za nastope s svojo avtorsko poezijo, ki jo bodo doživeto predstavljali na odru. Publika pa bo, kot zmeraj, glavni rabelj s svojimi ocenami posamičnih nastopov.

Gre za drugo tekmovanje, ki šteje za Ptujski pokal 2017/2018, v tem posebej živahnem slogu poezije pa bomo dogajanje tudi glasbeno začinili.

Prijave za nastopajoče pesnike (ptujski.slam@gmail.com) so omogočene vsem, ki si želijo predstaviti svoje pesniške kreacije – dobrodošli so vsi. Vsi pesniki pa naj imajo pripravljene 2 ali 3 pesmi. Seveda je za tiste, ki so lačni izziva, dovoljena tudi popolna odrska improvizacija, vendar vsi nastopi potekajo brez rekvizitov.

Bodite del slam odrskih bojev.

Vstopnine ni!

Dogodek organiziramo v sodelovanju z zavodom Feniks-um in organizacijo SiSlam.

 

feniks-um-logoSiSlam-logo

 

slide imageslide imageslide imageslide imageslide image

Center interesnih dejavnosti Ptuj

Osojnikova cesta 9, 2250 Ptuj
+386 (0)2 780-55-40, 041 604-778
Vabljeni tudi v naš

Mestni kino Ptuj

Vedno kaj zanimivega!
CID Ptuj je prizorišče živahnega klubskega dogajanja. Zlasti ob vikendih je tu skoraj vedno na sporedu kaj zanimivega. Da nismo žejni, v času klubskih dogodkov obratuje tudi CID-ova kavarna.

Vrstijo se koncerti jazza, etna, rocka, metala, hip hopa in drugih zvrsti avtorske glasbe. Prednost imajo mladi glasbeniki in nove skupine, kantavtorji, novi ustvarjalni pristopi. Organizirali smo Festival kitare, pa projekt Jazz v CID-u ... Najbolj všeč nam je sodobna angažirana glasba, še posebej pri srcu pa so nam nastopi mladih glasbenikov iz domačega okolja. S ponosom povemo, da se mnogi izmed njih kalijo v CID-ovih glasbenih tečajih in delavnicah.

Na potopisnih predavanjih spoznavamo države in pokrajine ter njihove ljudi, geografijo, zgodovino, umetnost in kulinariko: s sliko, besedo, glasbo, včasih tudi s predmeti in pokušanjem.

Likovne in fotografske razstave so priložnost, da se pokažejo mladi ustvarjalci iz Ptuja in okolice, pa tudi iz Slovenije in Evrope. Tu so še tematske, projektne in informativne razstave, ki občasno spremljajo predstavitve dejavnosti in projektov za otroke in mlade.

Na pogovorih, debatah in okroglih mizah obravnavamo predvsem teme, ki se tičejo mladih in otrok, pa tudi takšne, ki zadevajo aktualne družbene problematike, namenjene vsem starostnim skupinam.

Kulturni večeri potekajo v obliki literarnih dogodkov, performansov, večpredstavnostnih projekcij ...

Včasih pa so na vrsti tudi žuri kar tako. V času Kurentovanja v CID-u na primer zažiga zdaj že tradicionalni Pustni disko v slogu osemdesetih – edini pravi pustni žur brez vstopnine.
Zabava: valete, družabna srečanja, občni zbori mladinskih organizacij ...

Na zgornjem koledarju najdete tudi dogodke, ki jih organiziramo na drugih prizoriščih; zlasti v našem Mestnem kinu Ptuj.
CID Ptuj, Osojnikova 9, 2250 Ptuj, +386 (0)2 780-55-40, 041 604-778, cid@cid.si
Ustanoviteljica CID-a Ptuj je Mestna občina Ptuj.