Center interesnih dejavnosti Ptuj

Apr
30
ned
Jazz v CID-u: Projekcija filma Monica Z @ (Mestni kino Ptuj)
Apr 30 @ 21:00 – 23:00

Sezono zaključujemo na svetovni dan jazza s projekcijo biografskega filma o svetovno znani švedski jazzovski pevki, igralki in ikoni Monici Zetterlund.

 

monica-z

Monica Z (Monica Z, Per Fly, Švedska, 2013, 111 min)

 

monica-z

Monica Z (Monica Z, Per Fly, Švedska, 2013, 111 min)

 

 

Maj
8
pon
Filmski teden Evrope 2017 @ (Mestni kino Ptuj)
Maj 8 @ 20:00 – Maj 10 @ 22:00

Filmski teden Evrope 2017
V okviru letošnjega Filmskega tedna Evrope bodo od 4. do 22. maja 2017 po Sloveniji potekale projekcije filmov sodobne evropske produkcije. V dvanajstih slovenskih mestih se bo tako zvrstilo kar trideset brezplačnih projekcij. Vsi predvajani filmi so prejemniki podpore podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Nekateri izmed njih pa so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Program v Mestnem kinu Ptuj:

Ponedeljek, 8. maj, 20.00:
Dobrodušni velikan
Fúsi, Dagur Kári, Islandija / Danska, 2015, 94 min

Torek, 9. maj, 20.00:
Sol zemlje
The Salt of the Earth, Wim Wenders, Juliano Ribeiro

Sreda, 10. maj, 20.00:
Mirni zaliv
Ma Loute, Bruno Dumont, Nemčija / Francija, 2016, 122 min

Vstop je brezplačen, vabljeni!

Več na spletni strani Mestnega kina Ptuj >

——————————————————————————————————————————————-

Filmski teden Evrope organizirajo regionalne Informacijske točke Evropske unije Europe Direct v Sloveniji v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po državi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, njihov namen pa je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti.

Filme si bo moč ogledati v Celju, Cerknici, Izoli, Kranju, Ljubljani, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Pivki, Postojni, Ptuju in Ravnah na Koroškem.

Maj
10
sre
Z dojenčkom v kino: Dotik vode @ (Mestni kino Ptuj)
Maj 10 @ 13:00 – 15:00

z-dojenckom-v-kino-prvic-71

Z dojenčkom v kino je program Mestnega kina Ptuj, namenjen novopečenim staršem.

Tokrat mladi starši, skupaj s svojimi malčki, vabljeni na ogled filma Dotik vode, mešanico burleske in romantične komedije, ki nas najprej popelje v Francijo, nato pa še na Islandijo. Sramežljivi Samir se na prvi pogled do ušes zaljubi v učiteljico plavanja Agathe. Čeprav dobro plava, se vpiše na začetni tečaj, a resnica zelo kmalu priplava na dan. Agathe sovraži lažnivce in vzroji, a Samir ne obupa – ustavil ga ne bo niti ocean!

Starši kar pogumno.

Vstopnine ni!

 

 

 

Maj
12
pet
Potopisno predavanje: S kolesom NaTuro: 1900km po Slovenski turnokolesarski poti @ (CID Ptuj)
Maj 12 @ 20:00 – 22:00

s-kolesom-NaTuro

Prijetno pomladno vreme nas kliče na pot s kolesom in k aktivnemu preživljanju prostega časa. »Če ne greš, nimaš zgodbe«.

Pia Peršič in Andrej Martinčič (Društvo za kulturno dediščino in inovativni turizem NaTuro) nam bosta predstavila 1800 km dolgo krožno Slovensko turnokolesarsko pot (STKP), ki se je uradno odprla junija 2016. Prva sta jo prekolesarila v enem kosu in svojo zgodbo bosta podelila tudi z nami. Pot obsega vse pomembnejše slovenske gorske in hribovske skupine, premaguje kar 50 tisoč višinskih razlik v vzponu in poteka mimo cca. 50 planinskih koč oz. obveznih točk. Predstavila nam bosta svoje motive za pot, kaj vse je potrebno za 43-dnevno kolesarsko avanturo, kako se pripraviti, kakšno kolo izbrati, kako se spopasti z bolečinami, kje spati in jesti, najlepše točke …

Ni potrebno iti daleč, da imaš zgodbo. Začnite z obiskom potopisnega predavanja.

Vstopnine ni, vabljeni!

S kolesom NaTuro

 

Maj
13
sob
Kino vrtiček: A je to! & Mali mojstri @ (Mestni kino Ptuj)
Maj 13 @ 10:00 – 12:30

KV- A je to & Mali mojstri

 

Novi mesec, novi Kino vrtiček. Majski Kino vrtiček prinaša ogled filma A je to! (A je to! Pat & Mat ve filmu, Marek Beneš, Češka, 2016, 83 min,  5+, brez dialogov). Nerodna Pat in Mat iz češkoslovaške animirane nadaljevanke A je to se še vedno soočata s številnimi pastmi domačega mojstrstva. Tokrat bosta srečala zahrbtni kaktus in suho drevo. Medtem bosta seveda »izboljšala« svoj dom z nekaj kreativnimi idejami. Le kako?

Po projekciji se bomo tudi sami spremenili v prave male mojstre in kaj zgradili, sestavili, kreativno popravili ali polepšali. Mravljica Tina je že pripravljena in vabi vse male in velike radovedneže na ustvarjalno delavnico Mali mojstri.

Več na spletni strani Mestnega kina Ptuj >

 

Maj
18
čet
Predstavitev knjige: Nara Petrovič: Slovenija: navodila za uporabo, vodič do osebne in skupne suverenosti @ (CID Ptuj)
Maj 18 @ 19:00 – 21:00

Nara Petrovič

 

 

Nara Petrovič je avtor šestih knjig, dobitnik nagrade za najboljši slovenski esej, prevajalec, mednarodno dejaven moderator skupinskih procesov in trener soudeleženega strateškega načrtovanja, član sveta evropske mreže ECOLISE in mentor državnim timom v globalni akciji Očistimo svet 2018.

 

 

 

Marca letos je izdal novo knjigo z naslovom Slovenija: navodila za uporabo; vodič do osebne in skupne suverenosti. Avtor jo je zasnoval kot tesno povezano s srečanji, delavnicami in predavanji, preko katerih bodo ideje iz knjige zaživele po Sloveniji. Na dinamičnih, interaktivnih, zabavnih in provokativnih dogodkih avtor udeležence povabi k tehtnemu razmisleku, k pogovoru v parih in manjših skupinah o temah, ki zadevajo vse nas. 

»Velike družbene spremembe se ne zgodijo takrat, ko premaknemo miselnost ali tehnologijo za korak naprej. Zgodijo se šele takrat, ko opazimo ta premik in prepoznamo njegov smisel ter ga zapakiramo v privlačno zgodbo, s katero se vsi globoko poistovetimo. Skupna zgodba ne potrebuje velikih junakov, potrebuje le skupno os, željo in velik Čemu?.« (Nara Petrovič, Slovenija: navodila za uporabo; vodič do osebne in skupne suverenosti, str. 174). 

Slovenija_NZU_NaslovnicaHW

 

Maj
20
sob
3. PTUJSKA RAP ARENA @ (CID Ptuj)
Maj 20 @ 21:00 – Maj 21 @ 02:00

 

Že tretje leto zapored se bodo ptujski temelji stresli vse do prazgodovine! Razlog je že 3. Ptujska Rap Arena, ki bo tokrat potekala tudi v poklon svetovnemu projektu Hip Hop Appreciation Week (teden hip hopa), ki letos poteka od 14. do 21. maja 2017. Tretjič bo najstarejše mesto v Sloveniji priča čisto pravemu freestyle battlu! Gre za tekmovanje, kjer se v turnirju na izločanje ena na ena med seboj pomerijo najspretnejši raperji, ki sestavijo svoje rime v danem trenutku, neposredno iz glave. V tej igri čiste improvizacije si hitro misleči rimotvorci sproti izmišljajo najrazličnejše načine, kako z golo besedo osmešiti svojega nasprotnika. Zmagovalca določijo sodniki, med katerimi so uveljavljena imena domače hiphoperske scene, in seveda publika, ki ima v tesnih obračunih tudi odločilni glas.

Tekmovanja, ki jih je v novem tisočletju populariziral in jim dal zagon Eminemov film 8 milj, potekajo v Sloveniji v takšni ali drugačni obliki že vse od leta 2001. Do sedaj je Ptujsko Areno že dvakrat osvojil Štef d Chef iz Velenja (poznan tudi kot Kuna), ali bo še tretjič pometel s konkurenco, ki prihaja k nam ponovno z vseh koncev države, pa bo jasno v soboto, 20. maja, v CID Ptuj.

Prijavi se lahko kdorkoli, repa se v slovenščini (oz. njenih narečjih ipd). Za prijavo pošljite ime, priimek, telefonsko številko in umetniško ime (nadimek pod katerim boste tekmovali) na: Ptujhiphop@gmail.com.

ŠTEVILO MEST JE OMEJENO.

Karte bodo na voljo v mesecu aprilu!

Suvereni odrski boji vabijo!

 

slide imageslide imageslide imageslide imageslide image

Center interesnih dejavnosti Ptuj

Osojnikova cesta 9, 2250 Ptuj
+386 (0)2 780-55-40, 041 604-778
Vabljeni tudi v naš

Mestni kino Ptuj

Vedno kaj zanimivega!
CID Ptuj je prizorišče živahnega klubskega dogajanja. Zlasti ob vikendih je tu skoraj vedno na sporedu kaj zanimivega. Da nismo žejni, v času klubskih dogodkov obratuje tudi CID-ova kavarna.

Vrstijo se koncerti jazza, etna, rocka, metala, hip hopa in drugih zvrsti avtorske glasbe. Prednost imajo mladi glasbeniki in nove skupine, kantavtorji, novi ustvarjalni pristopi. Organizirali smo Festival kitare, pa projekt Jazz v CID-u ... Najbolj všeč nam je sodobna angažirana glasba, še posebej pri srcu pa so nam nastopi mladih glasbenikov iz domačega okolja. S ponosom povemo, da se mnogi izmed njih kalijo v CID-ovih glasbenih tečajih in delavnicah.

Na potopisnih predavanjih spoznavamo države in pokrajine ter njihove ljudi, geografijo, zgodovino, umetnost in kulinariko: s sliko, besedo, glasbo, včasih tudi s predmeti in pokušanjem.

Likovne in fotografske razstave so priložnost, da se pokažejo mladi ustvarjalci iz Ptuja in okolice, pa tudi iz Slovenije in Evrope. Tu so še tematske, projektne in informativne razstave, ki občasno spremljajo predstavitve dejavnosti in projektov za otroke in mlade.

Na pogovorih, debatah in okroglih mizah obravnavamo predvsem teme, ki se tičejo mladih in otrok, pa tudi takšne, ki .

Kulturni večeri potekajo v obliki literarnih dogodkov, performansov, večpredstavnostnih projekcij ...

Včasih pa so na vrsti tudi žuri kar tako. V času Kurentovanja v CID-u na primer zažiga zdaj že tradicionalni Pustni disko v slogu osemdesetih – edini pravi pustni žur brez vstopnine.
Zabava: praznovanje rojstnih dni, valete, družabna srečanja, občni zbori mladinskih organizacij ...

Na zgornjem koledarju najdete tudi dogodke, ki jih organiziramo na drugih prizoriščih; zlasti v našem Mestnem kinu Ptuj.
CID Ptuj, Osojnikova 9, 2250 Ptuj, +386 (0)2 780-55-40, 041 604-778, cid@cid.si
Ustanoviteljica CID-a Ptuj je Mestna občina Ptuj.