KDAJ

V petek 29. 5. 2020, od 17.00 do 20.00, in soboto, 30. 5. 2020, od 10.30 do 13.30

KJE

CID Ptuj

TRAJANJE

6 ur

MENTOR

Andrej Lamut

Cena

30 EUR

Tečaj je potekel

Camera Obscura

Na delavnici bodo udeleženci spoznavali temeljne principe delovanja fotografskega aparata, zapisa podobe na fotografski papir in ročnega razvijanja fotografij v temnici.

Vsak udeleženec bo ročno izdelal svoj preprost “pinhole” fotoaparat, s katerim bo posnel nekaj fotografij in jih v improvizirani temnici tudi lastnoročno razvil. Camera obscura je predhodnica sodobnega fotoaparata in v dobesednem prevodu pomeni “temna soba”, v praksi pa gre za škatlo z majhno odprtino, skozi katero v notranjost prodirajo svetlobni žarki in na njeno zadnjo steno projicirajo obrnjeno sliko predmeta pred odprtino. Če tja postavimo svetlobno občutljiv papir, se ta projekcija kot negativ vtisne v papir in ustvari fotografijo.

Prvi dan delavnice bomo spoznali nekaj teoretičnega ozadja in fizikalnih principov, ki delujejo pri uporabi camere obscure za prenos podobe na foto papir, nato pa bomo izdelali svoje fotoaparate. Drugi dan bomo z izdelanimi kamerami fotografirali motive po izbiri in fotografije razvili v improvizirani temnici.

Udeleženci naj na delavnico prinesejo kovinsko, leseno ali kartonasto škatlo, ki jo je možno zapreti tako, da ne prepušča svetlobe, in ni večja od škatle za čevlje (primerne so na primer kovinske škatle za kavo, čaj ali piškote).

Andrej Lamut je fotograf mlajše generacije, ki pri svojem delu raziskuje različne analogne in digitalne fotografske tehnike. Fotografije so zanj več kot le nosilci podobe. Razume jih kot fizične objekte, ki morajo biti videni, občuteni in izkušeni. Proces ustvarjanja dela ter njegova prezentacija sta zanj enako pomembna kot sama podoba. Leta 2016 je s pohvalo magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, za svoje delo pa je prejel številne nagrade, med drugim tudi študentsko Prešernovo nagrado ALUO ter priznanje za najbolje oblikovano knjigo v sekciji monografske in bibliografske izdaje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu. Kot mladi umetnik je leta 2018 predstavljal Slovenijo v prvem ciklu mednarodne fotografske platforme PARALLEL – European Photo Based Platform, v sklopu katere je svoja dela med drugim predstavil na festivalu FORMAT v Veliki Britaniji in Organ Vida na Hrvaškem.