BREZPLAČNO!

KDAJ IN KJE

20. 9. 2019 / 19:00 / CID Ptuj

Dogodek je potekel

Tom Veber in Tim Pongrac: Brstenje, pesniško-fotografska razstava

Vabljene_i na otvoritev pesniško-fotografske razstave Brstenje avtorjev Toma Vebra in Tima Pongraca

Razstava, katere rdeča nit je nežnost, krhkost in čutnost, združuje pesmi, ki so napisane v prostem verzu in obravnavajo najstniško in LGBTQ+ tematiko, ter fotografije, ki se slikovno povezujejo z napisanim in prikazujejo motive iz narave.
Vsaka pesem, napisana v slovenskem jeziku, je prevedena tudi v tuj jezik. Obiskovalcem_kam dogodka bodo tako na voljo tudi prevodi pesmi v francoščino, nizozemščino, kitajščino, hrvaščino, turščino, španščino, mangalščino, češčino, nemščino in jezik urdu.

Na otvoritvi razstave se bo z glasbenim nastopom predstavila Vesna Godec.

Poskrbljeno bo tudi za pijačo in prigrizke. 

Razstavo je omogočil Mladinski kulturni center Maribor v sklopu programa Maribor skozi rožnata očala.

LGBTQ+ je kratica za lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, + pa pomeni neizključevanje vseh ostalih identitetnih pozicij, ki niso zajete v kratici.

 

 

Tom Veber, katerega umetniško ustvarjanje obsega polja igre, petja in literarne dejavnosti, se v preteklem času prvenstveno posveča prav slednji. Poezijo objavlja v osrednjih literarnih revijah Dialogi, Mentor, Literatura in Apokalipsa, sodeluje na pesniških slamih in gostuje po Sloveniji s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019. V sklopu festivala Slovenski dnevi knjige je organiziral enega izmed prvih LGBT+ literarnih večerov v Mariboru. Marca je pri založbi Literarna hiša Maribor izšel njegov pesniški prvenec Točka preloma.

Tim Pongrac je mlad fotograf, ki se s fotografijo ukvarja že od 13. leta. Sodeloval je na različnih natečajih, med drugim tudi na Glazerjevem natečaju, ki ga je organizirala Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše, kjer se tudi šola. Zanimajo ga različni motivi, a v svoj objektiv najraje ujame razgibane fotografije narave in ljudi.