Center interesnih dejavnosti Ptuj

Okt
8
pon
Žan Tetičkovič & The New Standards Trio: “A Love Lane Nocturne” @ CID Ptuj
Okt 8 @ 20:00

Novo sezono Jazza v CID-u začenjamo z najnovejšim projektom v New Yorku živečega Ptujčana Žana Tetičkoviča.

Predprodaja vstopnic: CID Ptuj, od 17. septembra 2018

Zasedba:
Emmet Cohen (ZDA) – klavir
Russell Hall (JAM/ZDA) – kontrabas
Žan Tetičkovič (SLO/ZDA) – bobni in kompozicija

»A Love Lane Nocturne«, najnovejši projekt dobitnika prestižne skladateljske nagrade 2017 ASCAP Johnny Mandel Prize ter v New Yorku živečega bobnarja in skladatelja Žana Tetičkoviča / Jean Johna predstavlja sodobno izvajalsko vrnitev h koreninam in prvinam jazzovskega izražanja.
Konceptualno izvirno zastavljen projekt, ki kompozicijsko združuje načela bebop improvizacije in swinga z zelo dodelanim in natančnim aranžerskim pristopom, bolj značilnim za klasično zahodno glasbo, predstavlja poklon velikim skladateljem jazz standardov (Richard Rogers, Cole Porter, Johnny Mandel, George Gershwin, Jimmy Van Heusen …) in klavirskim triom, kot so: Tommy Flanagan trio, Oscar Peterson trio, Benny Green trio, Bill Charlap trio, Erroll Garner trio in drugi.
Zasedba The New Standards Trio, ki jo dopolnjujeta svetovno priznana jazz glasbenika, pianist Emmet Cohen (Christian McBride Trio) in kontrabasist Russell Hall (Branford Marsalis Quartet) skozi novonastale avtorske kompozicije jazz glasbo vrača ljudem, swingu in bluesovskim koreninam. S svojo svežino, radostjo in hipnotično plesno energijo prisega na dobro in osvobajajoče počutje vseh poslušalcev in jazzu ponovno vrača status popularne glasbe.

Skrivna srečanja, nočni sprehodi ter navdih metropole za zmeraj ujet v ulicah New Yorka. Z izjemno virtuoznostjo, liričnostjo in zapriseženostjo tradicionalnemu zvenu klavirskega tria nas bo zasedba, ki je premierno nastopila v svetovno priznanem John F. Kennedy Centre for Performing Arts v Washingtonu D.C. popeljala na edinstveno potovanje in nam pričarala ikonično in nostalgično podoživetje New Yorka.

the-new-standards-trio

Žan Tetičkovič, rojen 28. maja 1991, je v New Yorku živeči slovenski tolkalist, producent, teoretik, večkrat nagrajeni skladatelj in diplomant priznane akademije za jazz in sodobno glasbo v New Yorku, The New School For Jazz and Contemporary Music.
Žan je trikratni dobitnik prestižne skladateljske nagrade združenja komponistov ter izdajateljev v Ameriki, ASCAP Young Jazz Composers Award 2012 in 2014 in 2017, dobitnik mednarodne nagrade za najboljšo izvirno jazz kompozicijo Jazzon LIVE Master Award 2012, ter dobitnik nagrade občinstva Jazzon Audience Award 2012 za najboljšo izvedbo kompozicije.
Je član ter so-ustanovitelj številnih projektov tako v New Yorku kakor tudi v Sloveniji, kot bobnar pa je pri svojih 27 letih sodeloval že z zvenečimi imeni jazzovske scene v New Yorku (Yosvany Terry, Tarek Yamani, Melissa Aldana, Jazzmeia Horn, Camila Meza, Petros Klampanis, Guy Mintus, Lesedi Ntsane, Arun Luthra, Jonathan Finlayson, Emmet Cohen, Russell Hall, Theodosii Spassov, Vlatko Stefanovski, Stephen Thurston, Reggie Workman, Richard Boukas, Jane Ira Bloom, Steve Nelson, Cameron Brown in drugi) in v Sloveniji (Igor Bezget kvartet, Jure Pukl trio, Nina Strnad kvartet, Marko Črnčec kvartet, Lenart Krečič trio, Big Band RTV Slovenija, Tadej Kampl “Life is good”, Ljubljanski Kvintet Saksofonov, Uroš Perič trio in drugi), nastopil pa je tudi že na zelo priznanih prizoriščih, kot so National Sawdust, Jazz Gallery, Jazz Standard, Smalls, 55 bar (vse New York), Marian’s Jazz Room (Bern, Švica), Arsana festival, Koprivnica jazz festival, Kino Šiška, HRT Zagreb, Sofia Jazz festival (Bolgarija), in številni drugi.
Kot skladatelj je avtor številnih projektov: Balchemy (2013), “Oasis” z Big Bandom RTV Slovenija (2014), The Port Of Life (2016, ZKP RTV), A Love Lane Nocturne (2018), The Port Of Life II. – Ensō (2019, ZKP RTV), Simfonija št. 1 (2019) in Octoechoes (2020). Kot notni graver trenutno sodeluje s slovitim Jackom DeJohnettom in Ronom Carterjem, kot teoretik in profesor pa se je ob pisanju obsežnega akademskega učbenika o polifoniji med drugim prvič preizkusil tudi kot profesor kontrapunkta na letošnji (2018) kreativni jazz kliniki v Velenju pod vodstvom Jureta Pukla.

Emmet Cohen in Russell Hall, biografiji: >

slide imageslide imageslide imageslide imageslide image

Center interesnih dejavnosti Ptuj

Osojnikova cesta 9, 2250 Ptuj
+386 (0)2 780-55-40, 041 604-778
Vabljeni tudi v naš

Mestni kino Ptuj

Vedno kaj zanimivega!
CID Ptuj je prizorišče živahnega klubskega dogajanja. Zlasti ob vikendih je tu skoraj vedno na sporedu kaj zanimivega. Da nismo žejni, v času klubskih dogodkov obratuje tudi CID-ova kavarna.

Vrstijo se koncerti jazza, etna, rocka, metala, hip hopa in drugih zvrsti avtorske glasbe. Prednost imajo mladi glasbeniki in nove skupine, kantavtorji, novi ustvarjalni pristopi. Organizirali smo Festival kitare, pa projekt Jazz v CID-u ... Najbolj všeč nam je sodobna angažirana glasba, še posebej pri srcu pa so nam nastopi mladih glasbenikov iz domačega okolja. S ponosom povemo, da se mnogi izmed njih kalijo v CID-ovih glasbenih tečajih in delavnicah.

Na potopisnih predavanjih spoznavamo države in pokrajine ter njihove ljudi, geografijo, zgodovino, umetnost in kulinariko: s sliko, besedo, glasbo, včasih tudi s predmeti in pokušanjem.

Likovne in fotografske razstave so priložnost, da se pokažejo mladi ustvarjalci iz Ptuja in okolice, pa tudi iz Slovenije in Evrope. Tu so še tematske, projektne in informativne razstave, ki občasno spremljajo predstavitve dejavnosti in projektov za otroke in mlade.

Na pogovorih, debatah in okroglih mizah obravnavamo predvsem teme, ki se tičejo mladih in otrok, pa tudi takšne, ki zadevajo aktualne družbene problematike, namenjene vsem starostnim skupinam.

Kulturni večeri potekajo v obliki literarnih dogodkov, performansov, večpredstavnostnih projekcij ...

Včasih pa so na vrsti tudi žuri kar tako. V času Kurentovanja v CID-u na primer zažiga zdaj že tradicionalni Pustni disko v slogu osemdesetih – edini pravi pustni žur brez vstopnine.
Zabava: valete, družabna srečanja, občni zbori mladinskih organizacij ...

Na zgornjem koledarju najdete tudi dogodke, ki jih organiziramo na drugih prizoriščih; zlasti v našem Mestnem kinu Ptuj.
CID Ptuj, Osojnikova 9, 2250 Ptuj, +386 (0)2 780-55-40, 041 604-778, cid@cid.si
Ustanoviteljica CID-a Ptuj je Mestna občina Ptuj.